Konttori kutsuu etäilijää!

Monet ovat jo palanneet toimistopöydän ääreen ja osalla se on vasta edessäpäin. Muutos etätyöskentelystä konttorille kömpimiseen on suuri sekä työntekijälle että itse yritykselle. Osa ihmisistä on istuskellut toimistossa viimeksi kaksi vuotta sitten, ja on hankalaa vain ilmestyä yhtenä aamuna toimistolle koko firman voimin ja jatkaa siitä, mihin maaliskuussa 2020 jäätiin. Miltä uuden arjen muistilista näyttää, ja miten firmassa voidaan valmistella pehmeämpi laskeutuminen kohti perusarkea? Tässäpä muutama niksi, joilla ”uusi” työelämä lähtee mahdollisimman letkeästi käyntiin! 

Käsipesulle mars!

Muistetaan edelleen turvavälit ja hyvä hygienia! Työnantajan vastuulla on työturvallisuuslain perusteella huolehtia tartuntariskin minimoimisesta työssä. Varmista siis, että työpaikalla on selkeät ohjeistukset ja riittävästi tarvittavia välineitä suositusten noudattamiseksi. 

Täältä pääset kurkkaamaan Sosiaali- ja terveysministeriön antamat viranomaisohjeet ja päätökset koronavirustilanteessa, ja täältä taasen löytyy työterveyslaitoksen toimintaohje työnantajille.

Uudet tuulet puhaltavat

Muutokset vaativat aikaa ja paluuta “entiseen” ei enää ole. Ota tämä huomioon, kun etätyöläiset kömpivät toimistolle – anna ihmisille aikaa totutella uuteen arkeen. 

Muista myös yrittäjänä kiittää työntekijöitä hyvin hoidetuista hommista etäilyn aikana. Kukaan ei tiedä miltä yksittäisten sankareiden arki oikeasti näyttää. Jaloissa on esimerkiksi saattanut pyöriä karvaisempia kollegoita, lapsia tai vaikkapa etäileviä perheenjäseniä, jotka ovat tehneet työympäristöstä haastavamman. Osalle yksin kotona työskentely taas on saattanut olla henkisesti hyvinkin rankkaa. Hatunnosto kaikille ahertajille – meille, teille ja heille! 

Miten tästä jatketaan?

Käykää läpi yhteiset pelisäännöt kunnolla ja huolellisesti. Onnistuuko etänä työskentely myös jatkossa? Voiko oman työpisteen valita sen päivän agendan mukaan? Huomioi kaikkien tekijöiden toiveet päätöksiä tehdessä esimerkiksi henkilöstökyselyn avulla. Muistakaa kuunnella itseänne ja toisianne. Tasapuolinen ja oikeudenmukainen kohtelu on kaikista tärkeintä, ja kaikkien mielipiteitä ja ajatuksia pitää kuulla. Valmistaudu myös siihen, että kaikki eivät tule olemaan tyytyväisiä päätöksiin, olivatpa ne mitä tahansa.

Osaaminen ajan tasalle

Onko henkilöstön osaaminen ja työtehtävät ajan tasalla? On järkevää pitää tilannetsekki kaikkien työntekijöiden kanssa. Keskustelkaa läpi että missä mennään, kaivataanko lisäkoulutusta, perehdyttämistä tai ehkäpä toisenlaisia työtehtäviä.

Mikäli yrityksessä aloitti uusia tekijöitä etäelämän aikana, on toimistolle siirtyminen heille jännä paikka. Yhtäkkiä pitää tupsahtaa toimistolle, jossa kaikki ovat tuttuja keskenään, mutta itse on nähnyt nämä uudet kollegat vain ruudun välityksellä. Ole siis läsnä, koska he eivät tiedä miten “teillä” toimitaan ja saattavat kaivata opastusta sekä apua.

Kahvitteluhetket kunniaan!

Tutun sävelen löytäminen saattaa viedä jonkin aikaa, joten anna työntekijöiden tutustua toisiinsa jälleen ihan ajan kanssa. Onnistuuko teiltä jonkinlainen tiimi-ilta tai yhteinen häppeninki, jonka aikana ehtii vaihtamaan kuulumisia oikein kunnolla? Jos ei muuta, niin ottakaa kaikki ilo irti yhteisistä lounastauoista! Käykää vaikkapa ringissä läpi jokaisen suurimmat elämänmuutokset tai tärkeimmät muistot kuluneiden kahden vuoden ajalta. 

Muista myös, että meluisa työympäristö saattaa olla rauhaan tottuneelle tekijälle melkoinen shokki pitkästä aikaa. Kun ei olla nähty kollegoita pitkään aikaan, saattaa pitkittyneen kahvitauon kälätys kaikua pitkälle muihin huoneisiin ja tämä häiritsee kodin hiljaisuuteen tottuneen kaverin töitä. Tarkkaile siis työntekijöitä ja muista kysellä heiltä aika ajoin kuulumisia ja fiiliksiä. 

 

Etkö ehdi tekemään kaikki työpaikan pienhankintoja ajoissa ennen työntekijöiden paluumuuttoa? Kaipailetko jeesiä toimistoruljanssin pyörittämisessä? Ei hätää, me Virtuaaliassarit autamme! Ota yhteyttä, niin tehdään teidänkin työarjesta astetta auvoisampi!