Yrittäjä, ota nämä asiat huomioon lahjahankinnoissa!

On jälleen aika paketoida kuluneen vuoden kiitokset kiiltelevään lahjapaperiin!

Pohditaanko teidänkin yrityksessä tällä hetkellä kuumeisesti, mitä lahjoja henkilökunnalle, yhteistyökumppaneille ja asiakkaille sitä oikein keksisi? Ennen kuin lopulliset lahjalistat lyöt lukkoon, on hyvä miettiä asiaa vielä verotuksen kannalta, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä jälkikäteen.

Yrityslahjaa hankittaessa täytyy ottaa huomioon se, onko lahja tulossa henkilökunnalle vai yhteistyökumppanille. Muista, että henkilökunnalle ostetut lahjat ovat yrityksen tuloverotuksessa vähennyskelpoisia.

Voit työnantajana antaa ahkerille työntekijöillesi verovapaasti kohtuullisen joululahjan. “Kohtuullinen” tarkoittaa verottajan silmissä lahjaa, jonka arvo on enintän 100 euroa ja lahjakäytäntö koskee koko henkilökuntaa. Lahjaa ei voi antaa rahana tai siihen verrattava suorituksena, kuten vapaavalintaisena lahjakorttina. Työntekijän itse hankkima ja yrityksen kulukorvauksiin merkitty lahja tulkitaan myös verotettavaksi tuloksi valinnanvapauteen perustuen. Yksilöidyt lahjakortit, joissa käy ilmi esine tai hyödyke jonka työntekijä voi sillä itselleen hankkia, kelpaavat joululahjoiksi.

Mikä sitten olisi hyvä lahja henkilökunnalle? Esinelahjat kuten herkkukorit, veitsisarjat, eettiset ja kotimaiset villasukat tai -hanskat, laadukkaat lakanat, monipuolinen saunasetti tai tyylikäs kylpytakki toimivat aina. Turhaa krääsää kannattaa välttää – sitä meiltä kaikilta löytyy nurkista kyllästymiseen asti.

Yhteistyökumppaneille tai asiakkaille ostetut lahjat ovat yrityksen verotuksessa 100% vähennyskelpoisia silloin, kun lahja on verrattavissa tavanomaiseen mainoslahjaan.

Mitä eroa mainoslahjalla ja edustuslahjalla nyt sitten oikein on?

Mainoslahjoihin luetaan pienet massalahjat, kuten näytekappaleet ja logolliset yrityksen tuotteet sekä esineet. Esimerkiksi yrityksen logolla varusteltu juomapullo, kangaskassi, kalenteri tai vaikkapa mustekynä kuuluvat näihin. Mainoslahjat annetaan samanaikaisesti ja samanlaisena usealle eri vastaanottajalle. Myös yrityksen omana merkkipäivänä jaetut lahjat voidaan tulkita mainoslahjoiksi. Mainoslahjat ovat tuloverotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia. Mainoslahja saa olla arvoltaan korkeintaan 50 euroa (sis. alv) saajaa kohti – jos tämä määrä ylittyy, lahja luetaan edustuslahjaksi. Pidä siis hintoja silmällä lahjoja hankittaessa!

Edustuslahjat taasen ovat yksilöllisempiä, harkittuja lahjoja, jotka on valittu lahjansaaja ajatellen. Onko sinulla muutama yhteistyökumppani, joita haluat muistaa erityisen lämpimästi tänä vuonna? Viettääkö tärkeä asiakas merkkipäivää, ja haluaisit onnitella häntä yrityksesi nimissä? Huomaa, että edustuslahjat ovat tuloverotuksessa osittain vähennyskelpoisia (50 % kulusta) ja ALV:n osalta täysin vähennyskelvottomia.

Mitä tulee ottaa huomioon yrityslahjaa hankittaessa?

Lue tarkkaan alla oleva lista. Kun nämä vinkit ovat selvää kauraa, on sinun helppoa aloittaa asiakkaan tai yhteistyökumppanin lahjan hankkiminen.

  • Mieti, kenelle olet hankkimassa lahjaa. Mistä he pitävät ja minkälainen lahja olisi heille mieleen?
  • Realistinen budjetti
  • Aikataulu – aloita lahjaruljanssi ajoissa
  • Postitetaanko lahja vai toimitetaanko se henkilökohtaisesti
  • Suositaanko kotimaista ja/tai eettisesti valmistettua
  • Kertakäyttöinen vai pidempiaikainen ilo
  • Huomaa, että alkoholi luetaan aina edustuslahjaksi, vaikka lahja muuten täyttäisikin mainoslahjan kriteerit

Meillä Virtuaaliassareilla on monen vuoden kokemus mieleenpainuvien yrityslahjojen hankkimisesta asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Ota yhteyttä, niin tehdään yhdessä yrityksesi lahjoista ikimuistoisia!