Tilikausi päättyy – yrittäjän muistilista onnistuneeseen tilinpäätökseen

Vuosi lähenee loppuaan ja myös tilikauden päättyminen häämöttää jo nurkan takana. Useimmilla yrityksillä tilikausi seuraa kalenterivuotta ja päättyy aina vuoden vaihteessa. Tilikauden päättymiseen on hyvä varautua, sillä se aiheuttaa hieman ylimääräistä muistettavaa normaalin kirjanpidon lisäksi. 

Hyödynnä alla olevaa muistilistaa ja selviä tilikauden päätöksestä voittajana!

1. Toimita kaikki tilikauden tositteet 

Huolehdi, että kaikki tilikaudelle kuuluvat myyntilaskut on lähetetty ja ostolaskut hyväksytty. Toimita kuitit ja hoida matka- ja kululaskut kuntoon, mikäli niitä on vielä tekemättä. 

Tositteita voidaan toimittaa kirjanpitoon vielä 30 pv päättyneen tilikauden jälkeen, mutta on parempi hoitaa ne kuntoon jo ennen tilikauden päättymistä.

2. Kirjaa palkat oikealle tilikaudelle

Palkanlaskennassa on tärkeää kiinnittää huomiota niiden kirjaamiselle oikealle tilikaudelle. Vaikka palkanmaksupäivä olisi vasta tammikuussa, kirjataan palkka kuitenkin kuluvalle tilikaudelle.

Myös yrittäjän omaa palkkaa kannattaa tarkastella ennen tilikauden päättymistä, sillä se on osakeyhtiölle vähennyskelpoinen meno. Joissakin tilanteissa voi siis olla järkevää tehdä loppuvuonna vielä lisänosto omalle tilille. 

3. Laske inventaario

Jos yrityksesi myy tai valmistaa tuotteita, tulee tilikauden päätteeksi tehdä myös varastoinventaario. Inventaario selvittää, mitä tuotteita varasto sisältää ja mikä on sen arvo. Tilinpäätökseen ilmoitetaan varaston tilanne kauden viimeisenä päivänä.

4. Tarkista verotus

Tilikauden päättyessä on myös hyvä tarkistaa, onko ennakkoveroa maksettu riittävästi. Jos verotettavaa tuloa on syntymässä paljon, kannattaa harkita esimerkiksi investointien aikaistamista kuluvalle tilikaudelle. 

5. Täsmää kassa

Tilikauden viimeisenä päivänä tulee kirjanpitäjälle ilmoittaa tiedot kassassa olevista varoista. Myös kaikki tilikauden aikaiset kassatositteet tulee olla kirjattuna. 

6. Ilmoita lainat ja sijoitukset

Myös yrityksen lainoista ja sijoituksista tulee ilmoittaa kirjanpitäjälle. Kerro, kuinka paljon maksettavaa tai saatavaa lainaa on jäljellä, ja minkä arvoisia mahdolliset sijoitukset ovat  tilikauden viimeisenä päivänä.

Tilikauden päättyminen tuo usein mukanaan ainakin hetkellisesti suuremman työkuorman. Mikäli oma aikasi ei riitä vaikkapa tositteiden läpikäyntiin tai laskujen hyväksyntään, kannattaa avuksi palkata Virtuaaliassari. Me mukaudumme juuri sinun tarpeeseesi sekä työmäärältä että -tehtäviltä!