Päivärahat 2023, lataa ilmainen matkalaskupohja!

Mitä tarkoittaa päiväraha ja milloin olet siihen oikeutettu? Entäpä mikä on päivärahan suuruus vuonna 2022? Miten työmatkapäivät pitää dokumentoida, jotta työntanaja voi maksaa päivärahan? Tästä postauksesta selviää kaikki, mitä sinun tulee tietää päivärahoista!

Kotimaan päivärahat vuodelle 2023

Jos työmatkasi kohde on yli 15 kilometrin päässä työpaikastasi tai kodistasi, työnantajasi voi maksaa sinulle päivärahaa. Se on tarkoitettu korvaamaan työmatkasta aiheutuva elinkustannusten lisäys – esimerkiksi ruokailu työmatkan aikana. Tämä on sinulle täysin verovapaata tuloa. Päivärahan määrä riippuu työmatkasi kestosta – työmatkasi alkaa siitä, kun lähdet työpaikaltasi tai kotoasi ja katsotaan päättyneeksi, kun olet palannut sinne takaisin.

Tänä vuonna verottaja nosti kilometrikorvauksia sekä osa- ja kokopäivärahojen korvauksia. Myös ulkomaan päivärahojen korvausmäärät ovat muuttuneet viime vuodesta.

  • 6–10 h työmatka -> osapäiväraha 22 € (edellisvuonna 20 €)
  • yli 10 h työmatka -> kokopäiväraha 48 € (vrt. edellisvuonna 45 €)
  • yli 24 h työmatka + vähintään 2 h seuraavan vuorokauden puolella -> kokopäiväraha 48 € + osapäiväraha 22 €
  • yli 24 h työmatka + vähintään 6 h seuraavan vuorokauden puolella -> 2 x kokopäiväraha 48 €

Huom! Päivärahan suuruuteen vaikuttavat myös saamasi ilmaiset ateriat:

  • Jos olet työmatkalla 6–10 h, mikä oikeuttaa osapäivärahaan, ja lisäksi saat yhden ilmaisen aterian -> päivärahan enimmäismäärä onkin vain puolet päivärahan määrästä (11 €)
  • Jos olet työmatkalla yli 10 h, mikä oikeuttaa kokopäivärahaan, ja lisäksi saat kaksi ilmaista ateriaa -> päivärahan enimmäismäärä on jälleen vain puolet päivärahan määrästä (24 €)

Ulkomaan päivärahat

Ulkomaan päivärahat lasketaan vuorokausittain, eli sinulle maksetaan päiväraha jokaisesta täydestä vuorokaudesta (24 tuntia), jonka olet ollut matkalla. Päivärahan suuruus vaihtelee hieman maasta riippuen sen mukaan, missä maassa kyseinen matkavuorokausi päättyy.

Matkavuorokauden päättyessä lentokoneessa tai laivassa, päiväraha valitaan sen mukaan, mistä kyseinen kulkuneuvo on viimeksi lähtenyt. Jos se on lähtenyt Suomesta, päiväraha määräytyy sen maan mukaan, minne lentokone tai laiva matkavuorokauden päättyessä saapuu. Verohallinnon nettisivuilta näet paljonko päivärahat ovat eri maissa ja sieltä löydät muutenkin lisätietoa ulkomaan päivärahoihin liittyen.

Matkalasku

 Työnantaja maksaa sinulle päivärahaa, kun olet ensin tehnyt matkalaskun asiaan liittyen. Lataa alta ilmainen matkalaskupohja, johon sinun tarvitsee vain täyttää omat tietosi. Taulukkoon on syötetty valmiit kaavat sekä päivärahojen suuruudet, jotka laskevat automaattisesti päivärahasi yhteen.

Lataa tästä ilmainen matkalaskupohja!

Käsittelemme tietojasi aina huolellisesti. Voit perua uutiskirjeen halutessasi koska tahansa. Lisätietoja tietosuojastamme.
Tutustu myös vuoden 2023 kilometrikorvauksiin täällä!

Jäikö jotain mielen päälle? Ota meihin yhteyttä!