Tuntuuko arki uuvuttavalta lisääntyneestä auringonvalosta huolimatta? Näillä vinkeillä palaudut paremmin

Yrittäjän arki on usein hektistä, to-do-listat loputtomia ja oman jaksamisen äärirajoilla käydään valitettavan usein. Yrittäjän on tärkeää pitää huolta myös omasta työkyvystään, sillä yrittäjän jaksaminen on koko yrityksen hyvinvoinnin perusta. Jos jaksaminen loppuu, tulee myös yritystoiminnasta takkuavaa. Näillä vinkeillä edistät palautumistasi ja jaksat paremmin!

1. Perusasiat kuntoon

Jotta palautuminen hektisessä arjessa onnistuu, on tärkeää pitää huoli perusasioista. Kun nukut riittävästi, syöt terveellistä ruokaa ja liikut säännöllisesti, ollaan palautumisessa jo pitkällä.

Kun deadlinet ja muut kiireet pukkaavat päälle, meillä on usein tapana napata päiviin lisää aikaa yöunista. Tämä on kuitenkin ehdoton EI! Unen tarve on kaikilla hieman yksilöllistä, mutta keskimäärin unta tulisi saada 7–9 tuntia yössä. Jos nukut jatkuvasti alle unentarpeesi, on se kuin eläisit velaksi.

Myös päivittäiset ruoka- ja juomavalinnat vaikuttavat jaksamiseen ja palautumiseen. Säännöllinen ateriarytmi ja terveellinen ruokavalio ovat kaiken A ja O. Erityisen tärkeää olisi pitää päivän aikana kunnollinen lounastauko ja syödä terveellinen ja ravitseva lounas.

Riittävä liikunta kohentaa paitsi terveyttä myös työkykyä. Hyväkuntoinen ihminen sairastaa myös vähemmän, ja kuten tiedämme, on yrittäjänä harvoin aikaa sairastaa rauhassa. Avain säännölliseen liikuntaan on löytää itselle sopiva liikuntamuotoa – käy lenkillä, suuntaa seinäkiipeilemään tai lähde puntille, mikä tahansa sopii sinulle parhaiten.

2. Pidä taukoja

Vaikka työ tuntuisi mielekkäältä ja vetää mukanaan, on päivän aikana tärkeä pitää taukoja. Tauon on tärkeä olla palauttava, joten somen selaamisen sijaan poistu hetkeksi työpisteen äärestä ja juo vaikka kuppi kahvia tai käy ulkona happihyppelyllä.

Hyvä nyrkkisääntö taukoihin voidaan ottaa Pomodoro-menetelmästä; 25 minuutin työskentelyn jälkeen pidetään viiden minuutin tauko ja neljän 25 minuutin työskentelypätkän jälkeen pidetään pidempi levähdys, noin 20–30 minuuttia. Pomodoro-menetelmään on saatavilla useita appeja, joiden avulla työskentely ja tauotus on vielä helpompaa!

Tauon jälkeen työt sujuvat jouhevammin ja haastavimmatkin ongelmat ratkeavat helpommin.

3. Näe ihmisiä

Yrittäjänä on helppo pyhittää kaikki aika pelkälle työnteolle. Ihminen on kuitenkin sosiaalinen olento, joka kaipaa kanssakäymistä lajitoveriensa kanssa. Älä työnnä läheisiä pois luotasi, vaan vietä aikaa myös perheen kanssa ja sovi kaverin kanssa treffit vaikka lenkkipolulle.

Verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa antaa mahdollisuuden sosiaalisille kontakteille ja vertaistuelle. Yrittäjän huolia ja ongelmia ymmärtää usein parhaiten toinen yrittäjä!

4. Pura tuntemuksia puhumalla

Omista tuntemuksia on tärkeää päästä purkamaa. Usein asioiden läpikäynti läheisen tai yrittäjäkollegan kanssa tuo jo merkittävää helpotusta, mutta jos jaksaminen on jo pitkään ollut äärirajoilla, kannattaa harkita kääntymistä ammattilaisen puoleen. 

Jos uupuminen on jo pitkällä, saattaa siitä puhuminen olla haastavaa. Huomiseen ei kannata kuitenkaan odottaa, sillä harvoin asiat paranevat passiivisesti odottamalla.

 5. Pidä vapaata 

Moni yrittäjä pyörittää yritystoimintaa yksin, jolloin vapaan pitäminen saattaa tuntua mahdottomuudelta. Me kaikki tarvitsemme kuitenkin lomaa silloin tällöin ja yrittäjänäkin loman onnistuminen on vain järjestelykysymys. Palkkaa loman ajaksi vaikka virtuaaliassistentti, niin hommat sujuvat jouhevasti myös poissaollessasi!