Vuodenvaihteen muistilista yrittäjälle

Vuosi lähestyy loppuaan, mutta se ei ole ihan vielä taputeltu. Kulunut vuosi pitää pistää ns. pakettiin tilinpäätöksineen, ja muistettavaa on paljon. Apunasi on onneksi ammattitaitoinen kirjanpitäjä sekä mahdollisesti assaritiimi. Mitään ei kannata jättää viime tinkaan, vaan ole yhteydessä omaan kirjanpitäjääsi ja sovi hänen kanssaan tilinpäätöksesi valmistumisen aikataulusta. Selvitä, mihin mennessä hän tarvitsee kaikki materiaalit.

Ympäri vuoden muistettava:

 • Toimita kirjanpitäjällesi kaikki yritykseesi liittyvät ostot ja kuitit -> vähennykset kirjanpitoon
 • Toimita kirjanpitäjälle myös kaikki muut tärkeät paperit, kuten vuokrasopimukset ja osamaksusopimukset
 • Tarkista, että kaikki myyntilaskut on tehty sekä tarkista, että ALV:t on oikein laskuilla
 • Jos sinulla on käytössä maksupäätteitä, muistaa toimittaa kirjanpitoon näistä kooste
 • Jos sinulle on käteismyyntiä, muista lähettää kassakirja kirjanpitoon, sillä näistä myynneistä pitää olla asialliset kuitit tallella
 • Kun vuosi lähestyy loppuaan, sunnittele tilinpäätöstä kirjanpitäjäsi kanssa etukäteen ja käykää läpi tilikauden tunnuslukuja

Vuoden vaihteessa muistettava:

 • Laske varasto inventoimalla se fyysisesti 31.12 mennessä, ja tästä on toimitettava kirjanpitäjälle kirjallinen tosite (mm. varaston muutos kirjanpitoon)
 • Käteisvarojen määrän per 31.12 kassakirjasta
 • Toimita kirjanpitäjälle pankista vastuu- ja vakuutuserittely, saldotodistukset, tiedot osamaksuista sekä kopiot leasing-sopimuksista. Jos on sijoituksia, niihin liittyvät arvopaperitiedot tarvitaan tilinpäätöstä varten. Myös kaikista panteista ja vapaaehtoisista eläkevakuutuksista tarvitaan todistukset
 • Tarkista, että kaikki kyseiselle tilivuodelle kuuluvat kulut on kirjattu päättyneelle kaudelle: onko saapumatta olevia ostolaskuja? Jaksota kuluksi tarvittaessa myös vuokra-, vakuutus- ja tietoliikennemenot. Jaksota päättyneelle kaudelle kuuluvat maksamattomat palkat ja mahdolliset muut korvaukset sekä lomapalkat ja tarvittaessa bonuspalkat (huom. näihin liittyvät henkilöstösivukulut)
 • Tarkista, että myynnit on kirjattu oikein: Huolehdi, että kaikki tänä vuonna myydyt tuotteet ja palvelut on laskutettu ja myynti on kirjattu oikealle kaudelle. Käy läpi myyntisaatavat tilanteesta 31.12. -> vanhat tai epävarmat saamiset kirjataan luottotappioksi
 • Varmista pysyvien vastaavien osalta, että poistosuunnitelma vastaa todellisuutta eli hyödykkeet tulevat poistetuiksi taloudellisena vaikutusaikanaan
 • Toimita ajopäiväkirja ja tieto päivärahoista kirjanpitäjälle
 • Osakeyhtiön on muistettava toimittaa osakas- ja osakeluettelot sekä hallituksen ja yhtiökokouksen pöytäkirjat
 • Tarkista  alkavan vuoden säädökset (onko muutoksia kilometrikorvauksien ja päivärahojen tasoissa, luontoisetuuksien verotusarvoissa jne.)

Vinkkivitonen:

Pienen yrityksen kannattaa muistaa ALARAJAHUOJENNUS. Jos tilikauden liikevaihto on jäänyt alle 15 000 euroon, niin saat kaikki maksamasi arvonlisäverot takaisin. Jos liikevaihto on jäänyt alle 30 000 euroon, niin saat osittaisen huojennuksen. Tätä alarajahuojennusta täytyy muistaa hakea itse, sillä verohallinto ei lähetä automaattisesti liikaa maksettuja veroja (vuoden 2023 päätös).

Älä jää yksin – ota assari apuun

Kaikissa näissä ja monissa muissakin tehtävissä sinua auttaa Virtuaaliassari. Kuten lakimiehet usein toteavat: kannattaa käyttää assarin apua etupainotteisesti läpi vuoden, eikä vasta siinä kohtaa kun kirjanpitäjä jo vaatii kadonneita tositteita toimitettavaksi. Toki tässäkään kohtaa ei ole liian myöhäistä: Virtuaaliassarit nimittäin löytävät myös ne kadonneet kuitit ja tositteet puolestasi!

 

Lähteet: Talousverkko, OP-vakuutus, Netvisor, Verottaja