Aloittelevan pienyrittäjän verosuunnittelun alkeet

Verosuunnittelu – mitä se on? Jotain laitonta verojen kiertoako? Ei todellakaan, vaan täysin laillista touhua, jotta yrittäjän ei tarvitsisi maksaa turhia veroja.

Tehokkaalla verosuunnittelulla minimoidaan yrityksen sekä osakkaan henkilökohtaisesti maksamat verot

Kukapa yrittäjä ei haluaisi nostaa yrityksestään mahdollisimman paljon tuloja. Ja totta kai nostettavista tuloista olisi mukava maksaa mahdollisimman vähän veroja. Hyvällä verosuunnittelulla yrittäjä pystyy minimoimaan niin yrityksensä kuin osakkaan henkilökohtaisestikin maksamat verot. Näin oman omaisuuden kertymistä voi optimoida.

Verosuunnittelun voi siis aloittaa esimerkiksi miettimällä, mikä on yrittäjän ja hänen perheensä rahan tarve. Miten paljon missäkin hetkessä tarvitaan varallisuutta perheen arjen pyörittämiseen tai onko tiedossa suurempia hankintoja. Jos perheessä ei tarvita ylimääräistä rahaa, voi yrittäjä välillä jättää nostamatta osinkoa ja kasvattaa puolestaan yrityksen varallisuutta. Kyse on valinnoista.

Ennakointi ja ajoitus verosuunnittelun keskiössä

Verosuunnittelun tarkoituksena on ennakoida, millaisia veroseuraamuksia erilaisilla varojen nostamisvaihtoehdoilla on yritykselle ja sen omistajille, sekä vaikuttaa näistä perittyjen verojen määrään ja ajoitukseen.

Verosuunnittelua voi tehdä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Pidemmällä aikavälillä tavoitteet ovat usein helpommin asetettavissa, ja saavutettavissa. Pitkälle tulevaisuuteen ulottuvaa verosuunnittelua kuitenkin saattavat hankaloittaa lainsäädännön mahdolliset muutokset.

Verosuunnittelusta on rahanarvoista hyötyä myös pienyrittäjälle

Osakeyhtiössä on eniten mahdollisuuksia verosuunnitteluun, mutta suunnittelua voi tehdä myös henkilöyhtiöissä ja toiminimissä. Yrityksen koolla ei myöskään ole väliä: ihan pienimmissäkin yrityksissä verosuunnittelua voidaan tehdä.

Osakeyhtiössä yksi edullisimmista tulomuodoista on palkka, mutta sen osalta kannattaa laskea tarkkaan, kuinka paljon yrittäjän on järkevä verotuksellisesti nostaa palkkana ja kuinka paljon osinkona. Tuloverotus kun on progressiivista ja tietyn tulorajan jälkeen osinkoverotus on maltillisempaa.

Edullisin vaihtoehto tulojen tulouttamiseen on kuitenkin matkakulut ja päivärahat, jotka ovat vähennyskelpoisia ja verovapaata tuloa. Ja mikä parasta, niitä voi hyödyntää lähes kaikissa yhtiömuodoissa, toisin kuin palkkaa. Kannattaa siis yhtiömuotoa valitessa huomioida myös veroasiat.

Verojen kanssa ei kannata kuitenkaan lähteä kikkailemaan itsekseen, vaan aina on syytä kääntyä ammattilaisen, kuten Virtuaaliassarin, puoleen – ota yhteyttä!