Syksy saapuu, miten sujuu lomaltapaluu?

Kohta se koittaa, nimittäin lomiltaan palailevien työntekijöiden joukkoryntäys konttorille. Aikaiset aamut, sosiaalinen kanssakäyminen ja rajoitetut tauot saattavat yllättää kesäisen vapauden jälkeen, joten tässä pari niksiä takkuavan töihinpaluun taltuttamiseksi! 

1. Yrittäjä, jousta muina kuminauhoina

Työntekijöiden ei tarvitse suorittaa sata lasissa heti toimistolle saapuessaan. On täysin normaalia, että arkeen totuttelussa menee tovi – anna siis työntekijöille aikaa ja ymmärrystä juuri sen verran kuin kukin tarvitsee. Anna heidän itse aikatauluttaa työnsä lomalta palailtuaan, äläkä ahdistele keskeneräisillä hommilla taikka kiireisillä yllärinakeilla. Joustoa pitää olla tietenkin molempiin suuntiin, joten jos työntekijä valittelee lomaltapaluustressiä vielä kuukauden kuluttua, on asiasta syytä keskustella.

2. Höpötys tekee hyvää

Työntekijät eivät ole nähneet toisiaan jopa kolmeen kuukauteen, on siis aika vaihtaa kuulumiset! Tee se ihmeessä myös itsekin. Lomamuistoista rupattelu nostattaa yhteishenkeä ja toimii näppäränä tapana kytkeä työaivot jälleen päälle. Yhdessä vietetty aika ja mukavista asioista jutusteltu auttaa myös muistuttamaan, miksi työarki on hauskaa ja minkä takia konttorille on kiva tulla. Oli kyseessä iso tai pieni yritys, hyvä yhteishenki sekä kollegoiden väliset lämpimät välit ovat tuikitärkeitä. 

3. Järjestä letkeä lomalta paluu

Ensimmäinen työpäivä tuntuu rutkasti mukavammalta, kun työpöydällä odottelee vaikkapa suklaapatukka tai pirteä viesti post-it lapulla. Koko yrityksen mittainen kauden ensimmäinen aamupalsu käynnistyy iloisissa merkeissä, kun pöydällä odottaa yhteinen, runsas aamupala. Pienet muistamiset, lomakuulumisten kyselyt ja yleinen mukava fiilis luovat hyvän alun syyskaudelle. 

4. Motivaatiota, tavoitteita ja uusia tuulia

Mitä yrityksesi haluaa saavuttaa syyskaudella? Entäpä yksittäiset työntekijät? Käykää yhdessä läpi sekä yrityksen että yksilöiden tavoitteet ja odotukset kaudelta. Kun niitä päin lähtee kurkottelemaan, pysyy motivaatio yllä. Mikäli työntekijöillä on ollut mielessä työtehtävien pienimuotoinen remontointi, käykää ne yhdessä läpi heti kauden alussa. Innostavat työtehtävät pitävät mielen virkeänä ja työnteon mieleisenä.

5. Etuja joka iikalle

Työsuhde-etuja on olemassa jos jonkinlaista. Yleisimpien etujen, kuten puhelin- ja ravintoetujen, liukuvan työajan sekä liikunta- ja kulttuuriseteleiden lisäksi on myös mahdollista tarjota henkilöstöetuna esimerkiksi autoetu, laajennettu työterveyshuolto, asunto- ja lomamökkietu sekä erilaisia harrastekerhoja. 

Käykää henkilöstöedut läpi koko yrityksen voimin ja miettikää, mitkä ovat toimivia ja järkeviä etuja juuri teidän organisaatiossanne. On turhaa pitää läjäpäin etuja joita kukaan ei hyödynnä. Uusien etujen yhdessä pohtiminen luo hyvää yhteishenkeä ja varmistaa, että niitä tulee oikeasti käytettyä. Toimisiko teidän yrityksessänne esimerkiksi välipalatarjoilu toimistolla, sähköskootterit tai fillarit kesäkaudella tai vaikkapa yhteinen vuosittainen lomareissu? 

Hyvät edut eivät ole pelkästään työntekijöiden ilo – ne antavat positiivisen kuvan yrityksestä ja auttavat myös rekryntointiprosesseissa. Muista huolehtia verotus kuntoon työsuhde-etujen osalta. Tietylle osalle etuja verottaja määrittelee vuosittain selkeät verotusarvot – näitä ovat esimerkiksi asunto-, ravinto- ja autoetu. Ellei verotusarvoa ole erikseen määritelty, pidetään edun arvona käypää arvoa. Voit käydä kurkkaamassa verotusarvot vero.fi:stä. 

Älä anna töihinpaluun takuta itsesi, yrityksesi tai työntekijän kohdalla. Mikäli tiedät jo nyt että edessä on hektinen syksy, ota meihin kipin kapin yhteyttä. Modernit toimiston enkelimme järjestävät yrityksesi toimistotehtävät kuntoon alta aikayksikön ja voit itse keskittyä edessä siintävään upeaan syyskauteen.