Paras taloushallinto-ohjelma / kirjanpitojärjestelmä?

netvisor, etasku, efina, netbaron, taloushallintojärjestelmä, kirjanpitojärjestelmä, taloushallinto, kirjanpito, procountor

Taloushallintoliitto teetti vuoden 2014 lopussa kyselyn, jossa selvitettiin tilitoimistojen mielipiteitä heidän käyttämistään ohjelmistoista. Kyselyssä oli mukana 18 eri ohjelmistoa ja kyselyyn vastasi yli 600 taloushallinnon ammattilaista ympäri Suomen.

Kyselyssä selvät voittajat kategoriassa ”kuinka todennäköisesti olisit valmis suosittelemaan ohjelmistoa taloushallintoalalla toimivalle tuttavallesi” olivat: Netvisor, Procountor sekä eTasku, jotka kaikki saivat indeksiarvon, joka on suurempi kuin 10.

Parhaassa tapauksessa taloushallinto-ohjelma voi olla yrittäjän tai taloushallinnon ammattilaisen mahtava kumppani, joka vapauttaa aikaa juuri siihen mihin sitä eniten tarvitaan. Pahimmassa tapauksessa se taas voi aiheuttaa lisää ahdistusta ja viedä turhaa aikaa monimutkaisuudellaan.

Teknologia ja ohjelmistot ovat kehittyneet neljän vuoden aikana aivan huomattavasti, joten samanlainen kysely olisi varmasti taas ajankohtaista järjestää. Virtuaaliassarin työssäni teen töitä joka päivä monilla eri ohjelmistoilla ja minulle tärkeintä niiden käytössä on selkeys, helppokäyttöisyys sekä nopeus.

Itse käytän / olen käyttänyt mm. seuraavia ohjelmistoja, joten voin antaa oman näkemykseni vain näistä: OpusCapita, Maestro, Navision Dynamics, Citrix, Procountor, Netvisor, Netbaron, Lemonsoft, eFina, Econet, Passeli, EmCe, Visma Fivaldi, DevNet sekä eTasku.

Selkeyden ja asiakastuen laadun merkitys ohjelmistoa valittaessa

Yksi tärkeä, mutta yllättävä seikka ohjelmiston valinnassa, on muun muassa se, kuinka hyvin asiakastuki toimii. Parhaimmat kokemukset tästä itselläni ovat Netvisorista sekä Procountorista. Niissä asiakaspalvelu oli nopeaa ja selkeää ja se juuri on tärkeää hektisen työn kannalta, sillä kun ohjelmisto ei toimi halutulla tavalla eikä apua saa tarpeeksi nopeasti, työt keskeytyvät ja työn laatu saattaa myös kärsiä, kun aikaa ei jää enää tarpeeksi tärkeisiin asioihin.

Selkeydessä pisteeni menevät myös Procountorille, Netvisorille, eTaskulle sekä eFinalle, jotka kaikki toimivat selkeästi ja niissä on myös selkeät ohjeet ja näkymät. Vaikka käyttäjällä ei olisi monen vuoden kokemusta taloushallinnosta takanaan, ohjeet opastavat selkeästi ja yksinkertaisesti mistä mitkäkin toiminnot löytyvät ja miten niitä voi käyttää. Selkeys on tärkeää siinä kohtaa, kun aikaa ei ole tuhlattavaksi ja työt pitää saada nopeasti valmiiksi.

Hidas ohjelmisto hidastaa kaikkea työtä

Nopeus onkin viimeinen, mutta tärkein puoli omassa työssäni. Pyöritän välillä miltei kymmenen eri asiakkaan järjestelmiä päivittäin. Jos joku järjestelmistä takkuaa tai on kovin hidas, se hidastuttaa kaikkia muitakin töitäni. Nopeudesta pisteeni saavat ehdottomasti Procountor, eTasku, Netvisor, Netbaron ja eFina.

Valitse ajantasaiset ohjelmistot ja työkalut omaava kirjanpitäjä

Olisi tietysti suotavaa jos ohjelmistot voisi itse valita, mutta se ei valitettavasti ole ainakaan vielä tätä päivää. Usein myöskään asiakkaat eivät pääse itse päättämään ohjelmistoaan, vaan sen tekevät heidän puolestaan kirjanpitäjät. Sen takia onkin tärkeää, että tieto kulkee ja me Virtuaaliassarilla koemme, että tehtävämme on auttaa yrittäjiä kaikessa mikä liittyy heidän arkeensa yrittäjinä. Vaikka ohjelmistoa ei siis voisikaan valita niin kirjanpitäjän pystyy! Kannattaa valita sellainen kirjanpitäjä, jolla on ajantasalla olevat ohjelmistot ja työkalut käytössään. Me voimme auttaa tällaisen löytämisessä ja kaikissa muissakin taloushallintoon tai yrittämiseen liittyvässä asiassa.

Yhteenveto

Kaikissa ohjelmistoissa on omat hyvät puolensa ja onneksi vain muutama on sellainen, joka aiheuttaa ahdistusta aina välillä hitaudellaan tai monimutkaisuudellaan. Minun voittajani on kuitenkin Procountor kokonaisuudessaan, ainakin viime vuodesta puhuttaessa! Tänä vuonna taas joku toinen ohjelmisto voi yllättää uudella päivityksellään.

 

Mielipiteistään kirjoitti taloushallinnon ammattilainen,

Kirjanpidon MacGyver – Virtuaaliassari Arielle

On varkaita, joita laki ei rankaise ja jotka varastavat ihmiseltä kalleinta, mitä hänellä on: aikaa.— Napoleon