Kuitti kadonnut – miten toimia?

Kirjanpitäjä kyselee puuttuvien kuittien perään – taas!

Tilanne on varmasti kovin tuttu monelle (ellei jopa jokaiselle) yrittäjälle. Kiusallaan kirjanpitäjä ei niitä kuitenkaan kysele, vaan asiakkaansa parhaaksi ja seuraamusten välttämiseksi mahdollisen verotarkastuksen osuessa kohdalle – kirjanpitolain määrittelemiä vaatimuksia unohtamatta.

Syitä kuitin puuttumiseen voi olla monia: luottokorttikuitti on voinut käydä housujen taskussa pesukoneessa tai pudonnut kadulla taskusta ja lentänyt tuulen mukana puun latvaan. Laskuista on helposti saatavilla kopio, mutta päivän aikana kertyneistä ostoista ei välttämättä aina niinkään.

Mitä tehdä, jos puuttuvaa kuittia ei yksinkertaisesti löydy mistään?

Kirjanpitolain mukaan mikäli ”kirjauksen perusteeksi ei saada ulkopuolisen antamaa tositetta, kirjaus tulee todentaa kirjanpitovelvollisen itsensä laatiman ja asianmukaisesti varmennetun tositteen avulla”. Toisin sanoen kirjanpitoon toimitetaan tositteeksi itse laadittu selvitys tapahtumasta. Selvityksestä on käytävä ilmi vähintään

  • ostettu tuote tai palvelu,
  • keneltä ja milloin se on ostettu sekä
  • mitä se on maksanut ja millä verokannalla.

Kirjanpitolain lisäksi arvonlisäverolaki määrittelee vaatimuksia kuiteille ja niissä oleville tiedoille. Itse laadittu kuitti ei täytä arvonlisäverolain vaatimuksia, joten se ei myöskään silloin ole vähennyskelpoinen. Näin ollen ostojen alv-vähennyksiä ei ole mahdollista hyödyntää täysimääräisesti.

Kuitit ovat hukassa toistuvasti – onko itse laadittujen tositteiden määrälle rajoitusta?

Kirjanpitolaki ei määrittele tarkemmin, miten paljon itse laadittuja tositteita saisi tilikauden aikana olla. Jatkuvasti puuttuvat tositteet ovat kuitenkin luonnollisesti verotuksellinen riski. Parempi siis laatia kuitti itse kuin jättää se kokonaan toimittamatta.

Nykyään on onneksi olemassa valtava määrä erilaisia sähköisiä sovelluksia, jotka helpottavat kuittien säilyttämistä. Onkin suositeltavaa skannata kuitti saman tien puhelimella, jolloin huoli paperisen kuitin säilyttämisestä on pienempi.

Jos kuukausittainen kuittirumba ketuttaa, nykäise meitä kuiteista kiksejä saavia virtuaaliassareita hihasta! Olemme saaneet monen yrityksen pois hallintoahdingosta.