Hyvää vointia kiireiden keskellä

Lomat on lusittu ja arki painaa jälleen päälle. Miltä hiljalleen käynnistyvä syyskausi tuntuu? 

Monet yrittäjät painivat valtavan työtaakan, väsymyksen, stressin ja ylityölastin kanssa. Varsinkin pienyrittäjät ovat kovilla – kaikki riskit, onnistumiset ja epäonnistumiset tuntuvat siellä omassa kukkarossa. Työpäivät venyvät, vapaille ei jää aikaa ja sairastumiseen ei ole varaa. 

Yrittäjillä ei ole usein aikaa pysähtyä miettimään omaa hyvinvointiaan sen enempää, vaan hommat jatkuvat tasaisen vauhdikkaaseen tahtiin päivästä toiseen. Tämä kaikki johtaa helposti ylikuormittumiseen ja ylityöllistymiseen. Ylikuormittumisen oireita muun muassa päänsärky, uniongelmat, kolotukset, itkuherkkyys, ärtyisyys ja ailahtelevuus. Pää tuntuu sumealta, ajatusten muodostaminen on hankalaa ja tutut työtehtävät tuntuvat vaikeilta ja turhia mokia tapahtuu.

Miten yrittäjä voi pitää terveytensä ja hyvinvointinsa kunnossa? Älä jää sinnittelemään vaan paina ajoissa jarrua ja ota apu vastaan – voit aloittaa näillä meidän neuvoilla helpompaan arkeen.

Puhu ja hae tarvittaessa apua. Jo se, että mainitset väsymyksestä ja uupumuksesta ystävälle tai toiselle yrittäjälle, saattaa auttaa. Yrittäjien välinen vertaistuki ja verkostoituminen on uskomattoman tärkeää – kanssayrittäjiltä saat tukea, luovia ideoita, voimaa ja kaveruutta. Mikäli tarvitset asiantuntijan apua, älä pelkää kääntyä sellaisen puoleen! Heidän tehtävänsä on auttaa ja tukea. 

Nuku ja syö kunnolla. Aikuinen ihminen tarvitsee 7-9 tuntia unta kaaliin, joten ne kolmen tunnin nopeat silmänummistukset eivät riitä, kuten ei myöskään 10 litraa kahvia ja yksi suklaapatukka päivän ainoana ruokailuna. Kun lepää ja syö kunnolla, jaksaa myös työskennellä huomattavasti tehokkaammin. Syöminen toimii myös hyvänä paussina ja antaa aivoille pienen mutta tarpeellisen levähdystauon. Muista vihannekset, hedelmät ja marjat ruokavaliossasi! Nukkuminen nyt on niin mahtavaa puuhaa, ettei meidän tarvitse hehkuttaa sitä erikseen.

Liiku ja näe ihmisiä – parhaassa tapauksessa saat nämä yhdisteltyä! Kotona tai toimistolla kykkiminen sekoittaa kenen tahansa pään. Mieleinen liikuntamuoto auttaa pitämään pakan kasassa sekä henkisesti että fyysisesti. Oli se sitten koiran kanssa ulkoilua, painojen nostelua tai vaikkapa vesijuoksua, auttaa se sinua jaksamaan arjessa, unohtamaan työt ja pitämään yllä hyvää yleiskuntoa. Varsinkin metsässä kävely tekee höpöä hyvinvoinnille. Poikkea polulta ja lähde loikkimaan puunrunkoja tai kiviä pitkin! Syke nousee kuin huomaamatta ja keskityt vain siihen mättäältä toiselle pomppimiseen. 

Ystävien tärkeys tuppaa välillä unohtumaan arjen kiireessä. Tee aikaa ystäville, perheelle ja muille yrittäjille. Saat kullanarvoista tukea, ideoita, hyvää mieltä ja läheisyyttä ihmisiltä ympärilläsi. Sinusta välitetään!

Älä unohda taukoja ja vapaapäiviä. Työt eivät lopu tekemällä, vaikka kuinka haluaisimme. Älä siis turhaan polta itseäsi loppuun, vaan pidä taukoja työpäivien aikana. Jo ihan parin minuutin paussit auttavat käymään töiden kimppuun aivan uudenlaisella energialla. Vapaapäivät ja lomat kuuluvat myös yrittäjän oikeuksiin. Laita ajoissa kalenteriin talteen päiviä, jolloin lähdet esimerkiksi aiemmin töistä tai pidät ihan kunnon lomapäiviä. Käristä makkaraa, älä hermojasi! 

Suunnittele työpäiväsi ja -aikasi kunnolla. Laita asiat tärkeysjärjestykseen, ja pidä itsesi ja oma hyvinvointisi siellä kärkikahinoissa. Jos yrität tehdä kaiken ja vielä enemmän samaan aikaan, et saa lopulta mitään aikaiseksi ja sekös se vasta stressaavaa onkin. Yrittäminenkin on vain työtä – älä anna sen imaista sinua mukanaan vaan muista, että elämä on muutakin kuin pelkkää hommien paiskimista! 

Osalle yllämainitut vinkit saattavat olla itsestäänselvyyksiä, mutta monelle yrittäjälle jo yhden vapaan päivän sovittelu kalenteriin saattaa olla hyvinkin hankala tehtävä. Kun yrittäjä voi hyvin, menestyy myös yritys  – se kannattaa pitää mielessä.

Tuntuuko sinusta siltä, että päivästäsi loppuu tunnit ja akuistasi virta? Anna meidän auttaa! Virtuaaliassarit vapauttaa useita tunteja viikostasi – me nappaamme yrityshallinnon rutiinit hoidettavaksemme jotta sinä ehdit keskittymään oleellisiin asioihin, kuten omasta hyvinvoinnistasi huolehtimiseen. Tutustu palveluihimme tai tee hintatiedustelu!